Miód lipowy ma barwę od zielonkawej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą, a nawet krupkowatą, zmieniając swoją barwę na białożółtą lub złocistożółtą.
Produkt Polski
W zestaw wchodzą cztery dowolne duże 1000 g miody Produkt Polski.
Do wyboru miód :
- wielokwiatowy
- mniszkowy
- rzepakowy
- fasolowy
-lipowy
-gryczany
- akacjowy
-wielokwiatowy leśny
-faceliowy
- nawłociowy
w dowolnej konfiguracji wysyłka gratis
Wyboru miodów dokonujemy w końcowym etapie w wiadomości do nas, bądź w oddzielnym mailu sklep@miodyroztoczanskie.pl lub telefonicznie/sms 691499644
Miód wrzosowy – miód powstający z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów wrzosu zwyczajnego. Należy do rzadko spotykanych – nie w każdym roku udaje się go pozyskać. Jego cechą charakterystyczną jest galaretkowata konsystencja, zanikająca w wyniku krystalizacji (jest jednym z przykładów płynów nienewtonowskich. Ze względu na konsystencję trudno odwirowuje się go z plastrów. W Polsce za miód wrzosowy uznaje się miód o zawartości pyłku wrzosowego w znaczenej przewadze ogólnej zawartości pyłków obecnych w miodzie
Produkt Polski
Zestaw trzech miodów wielokwiatowy 400 g, lipowy 370 g i spadziowy 370 g
Produkt Polski
układ moczowy
przeziębienie
ma wpływ na skórę
układ krwionośny
Produkt Polski
Pyłek kwiatowy – powstające z mikrospor roślin nasiennych ziarna pyłku zawierające mocno zredukowany gametofit męski. Powstają w woreczkach pyłkowych męskich organów rozmnażania. Proces przenoszenia ziaren pyłku na żeńskie organy generatywne zwany jest zapylaniem.
Produkt Polski
Wyjątkowe zestawy prezentowe
Bomba witaminowa na prezent pierzga 200 g i pyłek kwiatowy 200g w ozdobnym opakowaniu
Miód mniszkowy 1000 g
Potoka mniszkowa jest jasnobrązowa lub żółta. W trakcie krystalizacji, która zajmuje najwyżej kilka tygodni, miód przybiera barwę jasnożółtą. Cechą charakterystyczną jest bardzo intensywny aromat.
Pyłek kwiatowy 500 g
Pyłek kwiatowy – powstające z mikrospor roślin nasiennych ziarna pyłku zawierające mocno zredukowany gametofit męski.
Miód wielokwiatowy ma barwę od jasnokremowej do herbacianej. Po skrystalizowaniu jest jasnoszary lub jasnobrązowy.
Jest nazywany przez niektórych miodem "tysiąca kwiatów", gdyż pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i górskich. Ten miód ma bardzo silny zapach podobny do zapachu wosku. Smak bardzo różnorodny zależy od mieszanki nektarów przyniesionych do ula. Na walory odżywcze i lecznicze miodu wielokwiatowego decydujący wpływ ma właśnie różnorodność roślin miododajnych, z których pszczoły zbierały pożytek.